Ban Phe

 

Ban Phe är Phukets raka motsats.

Istället för massturism hittar du här en familjär atmosfär.

Området är dessutom både tsunamifritt och nästan regnfritt.

dsc02483.jpg 

 

Det är ca 15 minuters promenad från anläggningen Thailand Dream Village till Suan Son Beach. På vägen hittar man två små försäljningsstånd med ett begränsat urval av livsmedelsvaror, ett bageri, två restauranger samt Jampas Massage.

dsc00657-wongs  dsc00659-pancake 

Av tradition har det varit mest thailändare som badat på Suan Son Beach. Dels p.g.a. att stranden i stort sett saknat solstolar, dels för att det drivit in en del skräp från havet. Andelen västerlänningar har dock ökat de senaste åren, det finns nu fler solstolar att få tag på och desutom har myndigheterna har börjat bötfälla kaptener på båtar som dumpar skräp i havet så det har blivit betydligt renare på stranden. De flesta västerlänningar brukar åka till en 100% städad strand som kallas för Kim Beach, det tar ca 10 minuter att åka dit. Där finns det tre strandrestauranger med tillhörande solbäddar som är gratis, ägarna brukar ordna kostnadsfri transport tur och retur. Det enda du betalar för är mat, dryck och eventuell massage som kostar ca 100 kr/timma. Se bilder från Kim Beach ovan. På andra sidan Ban Phe stad finns ännu en strand, Mae Rampung, men här finns det endast solstolar av enklare typ, inga solbäddar.                                

                            dsc00949-little-forest

Tips på några bra restauranger: Om man åker till vänster på strandvägen och fortsätter till den punkt där Suan Son Beach slutar så svänger vägen till vänster, och efter ca 400 meter till står det en Coca Cola-skylt på höger sida. Sväng in där och du hittar en av de mysigaste och mest prisvärda restaurangerna i området, den brukar kallas för Little Forest. Om du istället fortsätter rakt fram kommer du till en stor trevägskorsning. Ta höger där så ligger restaurangen Wangborn direkt på vänster sida. De har mycket god mat, både pizzor och thaimat. Längre fram kommer grannbyn Chack Pong, med ett flertal restauranger.

                             dsc00212-market

Om man istället åker till höger när man kommer ner från Thailand Dream Village till strandvägen är det 3 km till Ban Phe stad. Vid infarten ligger områdets två större supermarkets, Lotus och Makro. Värt att veta är att de inte säljer någon alkohol på Lotus mellan kl. 14.00-17.00. I Ban Phe har man en stor marknad två kvällar i veckan.  

  dsc02232.jpg dsc02215.jpg

På andra sidan av Ban Phe's centrum finns ett mycket prisvärt akvarium. 

Lite längre bort, ca 1 mil från vår anläggning, ligger Tamnanpar Classic Forest. Detta är en väldigt stor restaurang som inramas av ett vackert område med vackra fåglar och fiskar. På området finns även ett litet vattenland med vattenrutschbanor. Man ska dock vara försiktig i vattenlandet, säkerheten är inte riktigt densamma som vi är vana vid i Sverige.

Ban Phe stad domineras av det stora färjeläget. Därifrån kan man åka till Koh Samet som är en ö med väldigt fina stränder. Tyvärr är prisnivån där relativt hög eftersom Koh Samet är mycket populär bland välbeställda turister (på den nordöstra sidan är det massturism, försök gärna ta er längre söderut).

I Ban Phe finns dessutom en svensk skola. Deras hemsida: http://www.svenskskolabanphe.se/

                             dsc00161-beach

 Utanför Ban Phe finns det små paradisöar. Man kan hyra en speedboat för att ta sig dit.

 

Om man vill ha en dos av mer västerländsk shopping ska man bege sig till provinshuvudstaden Rayong, det tar ca en halvtimma att åka dit. Ett betydligt större shoppingutbud finns förstås i Pattaya en dryg timma bort, men man ska vara förberedd på att sexturismen tyvärr är mycket utbredd där. Utanför Pattaya hittar man Tiger Zoo som brukar vara mycket populärt bland barnen, några stora vattenland, samt en stor mängd golfbanor.

 

Om man åker österut är det ca 3 timmars färd till Koh Chang, som ligger strax innan gränsen till Kambodja. På vägen, efter ca 2 timmar, kommer man till Chanthaburi Oasis Sea World där det även finns möjlighet att simma med delfiner (detta måste i så fall förbokas).

 

Ban Phe på sommaren

Ban Phe är lugnt under vinterhalvåret, och såklart ännu lugnare under sommaren. Fram till för några år sedan var det helt tomt på anläggningarna, men efter det att skolorna blivit hårdare på att man bara får ta en veckas ledighet i samband med lov har intresset för att åka till Thailand på sommarlovet nu börjat öka.

Restaurangerna på anläggningarna och på stränderna kan under  sommaren vara öppna varje dag, bara vissa dagar eller vara helt stängda, det beror på hur många turister som befinner sig i området. Det finns dock alltid några öppna restauranger på stränderna. I Ban Phe stad som ligger 3 km från Suan Son Beach finns det gott om öppna restauranger. Så det kan vara smidigt att hyra en Sareng (moped med sidovagn) under åtminstone en del av semestern för att kunna ta sig runt lite lättare.

Sommaren innebär ju regnperiod, men regntimmarna är få och normalt sett är det extremt ovanligt att det regnar en hel dag. Oftast kommer det en störtskur då och då som snabbt drar bort. Mest regnar det i maj och början av juni, samt i september och början av oktober. Ban Phe ligger ju i Rayong vilket är den provins där det regnar minst i hela landet, så ska man åka till Thailand under sommaren så är det hit man ska åka. Vi har inte hittat några väderdata för Ban Phe, men via denna länk kan man längst ner på sidan se ett diagram för Koh Samet som ju ligger alldeles utanför Ban Phe  http://www.thebesthotelsinthailand.com/koh-samet-climate-and-weather.html.
Tänk då på att det regnar mer på Koh Samet än på fastlandet, eftersom det är en ö.

I övrigt är vädret detsamma som på vintern, alltså drygt 30 grader både i poolen, havet och i luften. Det är väl ungefär 10 grader mer än vad vi brukar ha i Sverige under sommaren. Och på köpet får man i Thailand en betydligt vackrare solbränna :-)

En bra vädersida om man vill se en aktuell väderprognos för Ban Phe är: http://wisuki.com/widget-details?spot=616&lang=en&spotinfo=1.

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)